13.10.06

EL BON GOVERN

Els passats 2 i 3 d’octubre es van celebrar a Sant Sebastià unes jornades, organitzades per la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) que sota el títol “El bon govern” pretenien posar a debat temes com la qualitat de la democràcia, liderat polític, ètica, corrupció, clientelisme, participació i models de gestió.

Una de les intervencions més destacades va ser la de Fernando Vallespín Oña, Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració i Director del CIS, va parlar de la qualitat de la democràcia diferenciant dos tipus d’elements necessaris per assolir-la. Uns, que ell anomena el “software”, com ara la rendició de comptes (transparència), una societat civil robusta i independent, la cultura del diàleg (confiança i crítica) i lliure accés a la informació. Els altres, “hardware”, serien els valors centrals de la democràcia: el principi de ciutadania (igualtat política entre ciutadans), deliberació oberta abans de la presa de decisions, una elevada participació ciutadana (respecte per tots el posicionaments) i el pluralisme institucional.

El camí envers aquesta democràcia de qualitat no és fàcil, està farcit de problemes que podem percebre diàriament. L’anomenada mediocràcia o democràcia mediàtica a on els mitjans dicten en bona part l’agenda política, la tecnocràcia o la complexitat dels problemes i de les solucions, la crisi dels partits polítics (percepció o realitat), la crisi d’allò públic (apatia envers la política), també la mundialització i finalment, problemes que podríem anomenar d’identitat (el ser sobre l’escollir).

Davant d’aquest panorama, la participació ciutadana pot ser la peça fonamental per assolir la democràcia de qualitat que necessitem. La participació ha de permetre recuperar la confiança en la política i els polítics. Però la participació no pot limitar-se a les eleccions per escollir als nostres representants, tampoc és només rebre informació, opinar o presentar al·legacions.

La participació ha de tenir una dimensió transversal; “fer ciutat”, garantir la convivència cívica, generar canvis, transformar les nostres ciutats és una tasca col·lectiva que correspon a institucions i ciutadans.

Free Web Site Counter Web Site Counter Blog Directory Blog Directory hit counter Blogger.com